Interkulturell teambildning

Tricks och tips i interkulturellt teamarbete

Konsensus och socialt ansvar uppskattas högt i Skandinavien. Ofta försöker skandinaver få en generalistisk helhetssyn. Tyskar däremot är ofta (högt) specialiserade och detaljorienterade. Det är några av anledningarna till varför team i Skandinavien ”funkar” annorlunda än team i Tyskland. Alldeles bortsett från att kommunikation, beslutsfattning, ledarskap och organisation sker på olika sätt i danska, norska, svenska och tyska team.

Det spännande med fenomenet är att team i alla fyra länder arbetar framgångsrikt och mer eller mindre effektivt! De säger om sig själva att de är mål- och resultatorienterade. Med andra ord – bästa förutsättningar för högpresterande team när danskar, norrmän, svenskar och tyskar samarbetar?

Ja och nej. Många studier visar att interkulturella team vanligtvis inte levererar genomsnittliga resultat. Antingen underpresterar eller så överpresterar de. ”Nationellt genomsnitt” är närmast uteslutet.

Vad beror det på?

När varje teammedlem tror att det egna arbetssättet är det rätta och mest effektiva uppfattas de andras som felaktigt eller störande. Kollegorna uppfattas som oprofessionella eller inkompetenta. I det fallet kommer teamet ganska säkert att underprestera. Och ingen har roligt under arbetets gång.

När teammedlemmarna förstår och accepterar de olika arbetssätten och inser potentialen och styrkan i dem kan de dra nytta av mångfalden – och överprestera. Och tänk att arbetet kan vara roligt i så fall! Uta Schulz – SveTys är ögonöppnare för tyskt-skandinaviska team och hjälper dem att upptäcka och använda potentialen och styrkan i interkulturellt samarbete. Best practice från Danmark, Norge, Sverige och Tyskland vidgar horisonten och öppnar nya möjligheter att komplettera varandra, att sträva mot samma mål, att stödja och hjälpa varandra och uppleva glädjen i gemensam framgång där varje teammedlem kan utvecklas.

Det bästa av dansk, norsk, svensk och tysk affärskultur.

Interkulturell Team Buildning